Buurtwinkelcentrum Klarendal, Arnhem

Arnhem

Als onderdeel van het stadsvernieuwingsproces in de wijk Klarendal te Arnhem werd begin 90-er jaren besloten een buurtwinkelcentrum te bouwen. Als locatie werd het terrein van de voormalige Militaire Bakkerij gekozen, voor het programma werd de resterende buurtmiddenstand gehergroepeerd tezamen met een filiaal van Albert Heijn en de in de wijk geplaatste zorgvoorzieningen.

Na een gecompliceerd proces van verwerving en sanering is in betrekkelijk korte tijd het complex gerealiseerd.
De voormalige Militaire Bakkerij is gerestaureerd tbv winkels op de begane grond, zorgvoorzieningen en wijkkantoren op de verdieping. Het rijzige, gesloten gebouw vormt het midden van een pleintje waaromheen de platte doos van het winkelcentrum is geschikt. Een café en terras ligt aan de straat, de gevel wordt herhaald aan de andere zijde waar de entree ligt van een korte passage waaraan de Supermarkt en middenstandswinkels liggen. Aan de achterzijde ligt een parkeerterrein dat met een looproute verbonden is met het andere, hoger gelegen deel van de wijk.
De nieuwbouw is uitgevoerd als staalskelet en bekleed met metselwerk in een rode steen en een zwarte plint met hardsteenbanden. De Passage is voorzien van houten spanten en langsventilatie dmv louvres waardoor geen tochtverschijnselen optreden.

Buurtwinkelcentrum Klarendal en Restauratie Militaire Bakkerij Klarendalseweg Arnhem

ontwerp:    Scala 1992-1995

opdrachtgever: Leijten  Bouwplanontwikkeling Rotterdam
konstrukteur: Heijm-de Heer Velp
uitvoering: Bruil, Arnhem

Download PDF
Toon alle projecten op kaart ×
×