Appartementen Jan de Louterstraat Amsterdam

In het vrijgekomen plantsoen aan de Jan de Louterstraat/Bernard Loderstraat na de sloop van het verzorgingstehuis Slotermeeroord, zijn een tweetal gekromde appartementengebouwen ontworpen. De plaatsbepaling hiervan is goeddeels ingegeven door de kwaliteit van het aanwezige bomenbestand.

De met galerijen ontsloten blokken zijn enigszins gedraaid in het plantsoen geplaatst en maken zich los van de omringende verkavelingsrichtingen en -typen. De blokken zijn -voor wat betreft de woningen- georiënteerd op het zuidwesten met balcons in een 2-laagse differentiatie. De blokken hebben een krachtige geleding in drie lagen door de doorlopende balkons op de oneven lagen en de overkragende dakrand. De loggia’s en balkons van de oneven verdiepingen steken in de dubbelhoge ruimtes tussen deze balkons. De balkons lopen door over de koppen waardoor de blokken in het park verankerd liggen.

De galerijzijde met voordeuren, eetplekken, trappen en liften liggen zo open als maar mogelijk is gekeerd naar de wijk en zijn uitgevoerd in een geelwitte metselsteen.
De gebouwen staan op een sokkel, zonder nadere erfscheiding, in het plantsoen. De parkeerterreinen liggen enigszins verdiept zodat deze minder opvallen. De naturlijke loop- en zichtlijnen in het plantsoen worden hierdoor het minst verstoord.
De sokkel en de omhooggetrokken gevels van de trappehuizen zijn afgewerkt met een paarsrode handgevormde metselsteen. In deze gedeeltelijk opengewerkte sokkel bevinden zich parkeerplekken, bergingen en de hoofdentrees op de koppen. De bergingen worden ontsloten dmv een 'perron' dat als een verhoogde galerij ligt tussen de 300 mm lager geparkeerde autoos en de bergingsclusters. Hierdoor –en door de kromming van het blok en de plaats van de verlichtingsarmaturen– is een overzichtelijke situatie gemaakt.
De entreehallen op de koppen zijn met glaspuien gescheiden van dit 'perron'.
De trappen zijn uitgewerkt als open trappenhuizen waarbij het trapschild binnen en de overloop telkens buiten de bouwmassa ligt. Aan elke galerij liggen 8 woningen. Er zijn per woongebouw elk twee liften geïnstalleerd.

Opdrachtgevers:
Eurowoningen Rotterdam             

(vrije sector koop, blok 2)
Woningbedrijf Tuinstad Amsterdam

(vrije sector koop, blok 1)    
constructeur:   

Adviesburo Strackée, Amsterdam
ontwerp:         

Scala Architecten, Den Haag 1994
Uitvoering:     

Bouwbedrijf Teerenstra,
        Heiloo

Toon project op kaart Download PDF
Toon alle projecten op kaart ×
×