7e Bastion, Gorinchem

Gorinchem

Op het zevende bastion van de verdedigingwallen om Gorinchem is in 2013 op een nieuwe parkeergarage een nieuw ensemble gerealiseerd. Hierin liggen 24 zorg-appartementen, verhuurd door zorginstelling Rivas. Er zijn 28 koopappartementen en 4 woningen. In alle appartementen is 24-uurs zorg mogelijk in een comfortabele woonomgeving, waarbij huishoudens niet uit elkaar vallen als een van de leden langdurige zorg behoeft. Onder het complex en de binnenhof is in het bastion een parkeergarage gebouwd.

Deze nieuwbouw vervangt het verpleeghuis uit de jaren 60. In stedenbouwkundig opzicht is de grote schaal daarvan deels vervangen door de kenmerkende schaal van de binnenstad: die van de individuele woning. Op het bastion is de herinning aan het garnizoensverleden in grotere gebouwen afleesbaar. Tezamen vormen zij een beschutte binnenplaats. In architectonisch opzicht is de omringende bebouwing de directe inspiratiebron. Het kleurenschema, de steenkeuze, de ornamenten in het metselwerk en de detaillering van het beton zijn nieuwe leden van de architectonische familie die de binnenstad haar bijzondere karakter geeft.

Eerder won SCALA met een ander programma en voor een andere opdrachtgever een tender voor het gebied. In het gebouwdez plan is veel gerealiseerd: stedenbouwkundig en architectonisch heeft het complex iets vanzelfsprekend naast de Dalempoort, de stellingmolen en het hollandse wijdse rivierenlandschap tussen bastion en Slot Loevestein.

Ook aan de lagere stadszijde is die evidentie gezocht: de opening naar de Lingehaven, de bebouwing op de kop van Kalkhaven en Nonnenveld,  de vier herenhuizen en de winkel-op-de-hoek.

Ontwerp: Mieke Bosse, Peter Drijver, Jean-Paul van Alten, Marjan Mensert, Kirsten Wolschrijn, Katrin Jentson.

Opdrachtgever: Rivas Zorggroep, Hurks Vastgoedontwikkeling

Bouw: Hurks Bouw

Toon project op kaart
Toon alle projecten op kaart ×
×