Bij de opening van Nassauplein 29

Korte toelichting door architect Peter Drijver SCALA.

"Geachte aanwezigen

het huis waar we nu bijeen zijn is uitzonderlijk. Omdat het vanaf de jaren ’30 tot op heden in gebruik is geweest bij dezelfde kerkgangers is het al die tijd goed verzorgd en onderhouden. En het pand is al die tijd slechts een paar keer op bescheiden schaal aangepast. Wanneer je de herenhuizen in Javastraat, Nassauplein of Koninginnegracht binnengaat zijn de vertrekindelingen, verdwenen, de stucplafonds, de separaties, de schoorsteenboezems, de profileringen en kleuren, het tegelwerk en het parket. Ook dit pand ontkomt daar niet helemaal aan, temeer omdat deze voormalige woonkamer als kerkzaal in gebruik is geweest.

Ons architectenbureau SCALA werd door het bestuur gevraagd te bezien of een plan voor de vervanging van het oude aangebouwde keukentje vlot getrokken kon worden. Een eerder plan van een collega voor een schrale schoenendoos was ook niet naar de smaak van het bestuur voor een nieuwe bibliotheek.

In nauwe samenwerking met beheerder Rob van Os maakten we een plan voor een uitbreiding ten behoeve van een bronnenbibliotheek met daarin de publicaties van en over Swedenborg. Wat ons betreft eerder een studie- en schatkamer dan een berging en vandaar dat we een uitbreiding ontwierpen die recht doet aan de neoklassieke architectuur van het Nassauplein.
Tegelijkertijd maakten we kennis met dit nauwelijks gebruikte herenhuis, waar de dominee niet meer woont en de kerkbijeenkomsten zijn gestaakt. Het bestuur vond een aspirant-gebruiker, het Prinses Christina Concours voor de bovenste twee etages. Een plek werd gevonden om een lift te installeren, de vloeren werden verstevigd, tweede verdieping en kapverdieping werden volledig nieuw ingericht als kantoor. Hier op de begane grond werd een nieuwe pantry ingericht bij de nieuwe bibliotheek. Zeer veel werk ging zitten in asbestverwijdering, in het herstel van de voor- en achtergevel en de zinken dakbedekking klaar voor moderne PV panelen.
We kwamen erachter dat het huis oorspronkelijk een voorgevel indeling had identiek aan de buren. Begin 20e eeuw werd de erker toegevoegd, het pleisterwerk en de gewijzigde vensterindeling. Werkenderwijs kwamen we erachter dat binnen overwegend zware kleuren waren gebruikt, waarvan we sommige hebben laten terugkomen. De houten serre aan de tuingevel was ooit donkergroen –we hebben het saaie standaardwit vervangen door wat lichtere tinten groen. De buurt zal er aan moeten wennen dat er oospronkelijk meer kleuren werden toegepast. De binnenverlichting is aangevuld met nieuwe plafondlampen van geslepen glas die her en der nog aanwezig waren. Ons doel was een vanzelfsprekend en samenhangend geheel zónder nodeloze contrasten.

Al dat werk is perfect uitgevoerd door restauratie aannemingsbedrijf Burgy. Graag een applaus voor de vertegenwoordigers van al die timmerlui, stucadoors en zinkwerkers en schilders die hier hebben gewerkt.

Ik hoop stellig dat het huis komende 50 jaar goed bijgehouden kan worden en een fijne werkplek biedt. En een mooie studieplek is voor het werk van Immanuel Swedenborg die de unieke draai maakte van wetenschap naar theologie. Ik dank het bestuur voor het in ons gestelde vertrouwen en ik dank Rob van Os voor de prettige en intensieve samenwerking."