KC Balans, kindcentrum aan het Klaverveld

Klaverveld 3 Den Haag

Kindcentrum Balans is gebouwd op de hoek van het speelplein van basisschool Balans. Het nieuwe gebouw is de kleinste toevoeging aan de reeks grote gebouwen die langs het Klaverveld staan.

Op het speelplein van de reeds bestaande basisschool is het kindcentrum gebouwd. De samenhang tussen het bestaande en het nieuwe gebouw is dan ook een belangrijk aspect van het ontwerp. De twee gebouwen vormen samen twee verbonden speelpleinen.  Deze pleinen zijn altijd toegankelijk, het geheel vormt het hart  van de kinderfuncties in de wijk.

Het kindcentrum is vormgegeven als lid van dezelfde architectonische familie als de school watbetreft massa, kleur en materiaal. Binnen het familiekader zijn er andere accenten gelegd. Het karakter van het kindercentrum is meer open, de schaal is kleiner en het gebouw vertelt met de patio‚Äôs en gevelindeling meer dan het bestaande schoolgebouw. 

In het gebouw zijn 7 groepen gehuisvest. Op de begane grond bevindt zich een grote speelhal, waaraan de  groepsruimtes voor de kleinste kinderen liggen. De hal kan in kleinere eenheden worden opgedeeld door verplaatsbare speelhuizen. Op de verdieping bevinden zich de ruimtes voor de grotere kinderen. Daar is ook een grote keuken die tevens door de basisschoolleeringen zal worden gebruikt. Het atelier en de buitenspeelplaats voor de grotere kinderen maken de eerste verdieping tot een aantrekkelijke naschoolse-opvang.

Het ontwerp startte in 2011; het gebouw is opgeleverd in 2016.

 

Opdrachtgever: CVDH, Centrale Vastgoedorganisatie Den Haag

Huurder: Vlietkinderen

Aannemer: Bakels+Ouwerkerk Bouwgroep

Constructeur: Imbd

Installatieadvies: Knipscheer

Toon project op kaart
Toon alle projecten op kaart ×
×